Mindretallets SKURKe

Bente Stenger har de seneste 10 år været initiativtager til størstedelen af de musiske tilbud for det danske mindretal i Tyskland. Og hun er orkesterleder og tovholder for Skoleforeningens UnderholdningsoRKester (SKURK).

Af Nicoline Madsen Conradsen Ravnholt

’’Det afgrænsede samfund kan skabe en kultur omkring et orkester – og det kan man udelukkende, hvis det er vigtigt for folk,’’ siger Bente Stenger.

Hun kommer oprindeligt fra Fyn, hvor hun som klarinettist blev uddannet på det Fynske Musikkonservatorium. Hendes mål er at hjælpe børn med at opleve verden gennem musikken.

I 2008 blev Bente gift med Bjarne, der dengang var skoleleder i Frederiksstad, som er en skole for det danske mindretal.

Her underviste Bente elever i musik, men samlede dem på et tidspunkt til fællesspil. På den måde kunne de tage den danske identitet med ud af institutionerne og være i det uden for skolen. Orkestret er siden vokset til 40 musikere og et aspirantorkester, og det skyldes især, at børnenes interesse for musik drager forældrene med ind i orkestret, hvor de selv ender med at sidde som musikanter.

Mindretallets SKURKe
Udover at spille indbyrdes mødtes Frederiksstad Orkester også med Slesvigs Spejderorkester i opførelser af musicals med et par års mellemrum.

Allerede efter koncerten Peter Pan i 2010 begyndte nogle musikanterne at efterspørge mere sammenspil, hvilket gjorde, at SKURK (Skoleforeningens UnderholdningsoRKester) blev en realitet med Bente som orkesterleder og Bjarne som administrativ leder. Skoleforeningen støttede økonomiske, og formålet var at supplere de musiske aktiviteter, mindretallet i forvejen havde, og rådgive til forbedringer – selv hvis man ikke kom igennem optagelsesprøven.

I takt med at flere forskellige typer musikanter kom til orkestret, begyndte musikken at udvikle sig.

“Hvis vi fik en violinspiller, kunne vi spille de numre.  Da der kom en sanger, kunne vi spille nogle flere’’ fortæller Bente.

Den fleksibilitet gjorde, at musikanternes ressourcer og ambitioner var med til at forme orkestret og skabe den fælles ambitioner, hvilket er en værdi, de stadig holder fast i.

Motivation og fastholdelse
Gennem orkestret har man mulighed for at fastholde kontakten med de andre fra mindretallet gennem fællesskabet ved musikken, hvilket også benyttes af de af de unge, der tager til Danmark for at studere.

’’De bruger det som et springbræt til at komme hjem’’ forklarer Bente.

En af dem er Helene Frank på 20 år, der læser på lærerseminaret i Haderslev for at blive musiklærer på Frøslevlejrens Efterskole.

Når der en gang om måneden er træning i SKURK, tager hun troligt turen til Flensborg. Det giver hende et frirum og mulighed for at fastholde sit musiske niveau og holder kontakten med venner og bekendte fra det danske mindretal.

Ambassadører for mindretallet
’’Mange af de unge mennesker, vi har i orkestret, er nogle fantastiske ambassadører for mindretallet’’ siger Bente

Hun siger, at SKURK både har repræsenteret det danske mindretal blandt andet ved en koncert på ambassaden i forbindelse med København-Bonn-erklæringen og på den tysk-skandinaviske skole.

Bente fortæller, at de udviser god opførsel, danske værdier og normer. I begge situationer figurerer orkestret som formidlere af den danske kultur gennem den danske sangskat, som de har på repertoiret.

’’Det er lettere at skabe kontakt, når man har et produkt at præsentere’’ fortæller Bente og supplerer, at de på denne måde kan byde ind med noget til det danske fællesskab.

Det er dog ikke kun  mindretallet, der tropper op når orkestret spiller: ’’Vi ser flere og flere udefrakommende til vores koncerter’’.

Mød en musikant

 • Helene Frank er 20 år.
 • Hun har altid været knyttet til det danske
  mindretal og har sunget, siden hun lærte
  at tale.
 • I en alder af 10 år fandt hun interesse for
  klaverspil og kombinerer det med sang.
 • For to et halvt år siden, mens Helene gik
  på A. P. Møller Skolen, fortalte én af hendes
  veninder, at de manglede en sanger til
  deres orkester, SKURK.
 • Helene tog til audition med et klaverstykke
  og blev optaget – siden har hun sunget,
  spillet klaver og slagtøj.
Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s