‘Jeg er stolt af at være sydslesviger’

Hjemligt. Trygt. Unikt. Det er med de ord, 16-årige Linea Kopf beskriver livet som dansk mindretalsborger i Sydslesvig. For mange skaber den nationale splittelse en evig søgen efter identitet, men for Linea er det en gave.

Af Nana Nielsen og Julie Lapp

Det er på en lun efterårsdag, at Flensborgs skæve, brostensbelagte gader viser sig fra sin bedste side. Duften af det søde, danske wienerbrød og den krydrede, velkendte Döner Kebab, tydeliggør et klassisk parallelsamfund, et samfund opbygget af dansk-tyske borgere.

Linea er 16 år og har boet i Flensborgs bymidte hele sit liv. Hun er en del af det danske mindretal, en historisk overset minoritet, splittet mellem den danske kultur og et tysk statsborgerskab.

Ved slaget i 1864 mistede Danmark Sønderjylland til Tyskland, men siden genforeningen i 1920 har Slesvig været delt mellem de to lande. Ligeledes er en befolkning blevet splittet; et tysk mindretal i Nordslesvig og et dansk i Sydslesvig.

nana-og-julie-1
Linea Kopf ser det ikke som en frustration,  at hun er tysk statsborger med et dansk sind. Det er en gave, siger hun.

Dansk tradition og  kultur
Til dagligt går Linea på 11. årgang på Duborgskolen, det danske gymnasium, i hjertet af Flensborg.

Al undervisning foregår på dansk, og det ligner et klassisk dansk gymnasium med undervisning i næsten samme fag – også dansk.

For at få adgang til Duborg-Skolen skal eleverne først have gennemgået både dansk børnehave og folkeskole. Før gymnasiet valgte Linea at tage et år til Danmark for at gå på Bramming Efterskole, ligesom mange af hendes andre venner fra mindretallet gjorde. ”Det var mærkeligt kun at snakke på dansk og slet ikke beskæftige mig med tysk mere,” fortæller Linea, for hvem opholdet i Danmark fik stor betydning.

”Før talte jeg mest tysk, men mit danske sprog blev virkelig forbedret i løbet af året, og nu føler jeg mig faktisk mest tryg ved at tale dansk.”

I hjemmet bliver der både talt og opdraget efter dansk pædagogik, ligesom  de danske traditioner fylder mere end de tyske.

“I virkeligheden ved jeg ikke meget om de tyske traditioner,” tilføjer Linea eftertænksomt.

For familien Kopf er det uden tvivl den danske jul, der er den vigtigste tradition. For Linea sættes julen i forbindelse med hygge, hvilket hun generelt mener kendetegner danskhed. På trods af det stærke danske tilhørsforhold stammer Lineas slægt udelukkende fra Tyskland, og der er ikke et spor af dansk DNA at finde i hendes gener.

Alligevel kunne hun ikke forestille sig et liv uden et splittet nationalitet.

“Jeg vil ikke sige, at jeg er speciel, men jeg har bare en mere unik baggage med i mit livs rygsæk”, smiler Linea.

Heftige demonstrationer og økonomiske nedskæringer
Livet som en del af mindretallet har dog også sine konsekvenser. I sommeren 2010 foreslog  delstatsregeringen i Kiel en kraftig økonomisk nedskæring. Fremover ville der kun blive ydet et økonomisk tilskud på 85 % pr. elev i de danske skoler set i forhold til ydelsen på 100 % til de tyske elever.

Der var altså tale om en nedskæring på i alt 40 millioner kroner til det danske skolesystem i Sydslesvig. Det gav en debat, der rev kraftigt op i ligestillingsdebatten og skabte heftige demonstrationer.

Linea stillede ofte sig selv spørgsmålet, om hun var mindre værd.

“Jeg kunne ikke lade være med at føle mig overset,” siger Linea.

Forslaget blev dog aldrig vedtaget, og det danske mindretal lever i dag på lige fod med de tyske medborgere.

“Jeg er blevet enormt afklaret”
“Det er muligt, at jeg er født ind i et mindretal, at mit pas er tysk, og mit sprog er dansk, men jeg føler ikke, at min identitet er splittet. Med tiden er jeg blevet enormt afklaret, med hvem jeg er, og hvad jeg står for”, siger Linea med et smil på læben.

Linea er glad for at kunne trække på begge nationaliteter. Hun dyrker sport i Danmark, hun har danske venner, og hun overvejer en dansk læreruddannelse ligesom sine forældre.

Når det er sagt, så er det Flensborg, der er ‘hjem’ for Linea.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s