At være ung i et mindretal

Ungdommen er en uforglemmelig, men også en tumultarisk tid i et menneskes liv. Store beslutninger skal træffes, og man skal finde sin egen identitet. Det er akkurat det, som mange unge i Sydslesvig står med i 2016: de er bundet af to nationer og skal en dag vælge, hvilken de hører mest til.

Af Adam Hofbauer

Hvis man kommer ned syd for den tyske grænse, kommer man til Sydslesvig. Selvom majoriteten af befolkningen er tyske statsborgere, findes der også en dansk minoritet. Det er en minoritet på omkring 50.000 indbyggere, hvilket svarer til omkring to procent af befolkningen i delstaten.

Selvom størstedelen af de dansksindede sydslesvigere har tysk pas og statsborgerskab, er mange af dem stadig forbundet med Danmark, og nogle af dem føler sig tilmed mere dansk end tysk.

Det har resulteret i forskellige foreninger, som beskæftiger sig med aktiviteter og emner, som omhandler det danske mindretal i Tyskland. Den største af disse foreninger er SSF, som står for Sydslesvigs Forening. Den er det danske mindretals kulturelle hovedorganisation, og har 24 foreninger under sine vinger.

Den sydslesvigske ungdom
Som i de fleste folkeslag rummer det også en ungdom, som er aktiv både kulturelt og politisk, og det danske mindretal i Sydslesvig er ingen undtagelse.

Et stort antal af sydslesvigske unge dansksindede går enten Duborg Skolen eller A.P. Møller skolen, som tilbyder en gymnasial uddannelse, der både fungerer i Danmark og Tyskland.

De to organisationer SdU og SSW-U beskæftiger sig med unge sydslesvigere på hver deres måde. SdU er en paraplyorganisation med over 12.000 medlemmer og 59 foreninger i bagagen.

Disse 59 foreninger strækker ud til forskellige former for fritidsaktiviteter, lige fra fodboldbanen til snobrød i skoven.

SSW-U er ungdomsafdelingen af det voksne parti SSW, som repræsenterer den danske minoritet i Sydslesvig og fremmer deres interesser.

SSW-U skiller sig ud fra andre politiske ungdomspartier ved ikke at følge en bestemt ideologi, men i stedet bruge energien på Sydslesvigs ungdom. Mottoet, som ungdomspartiet følger, lyder således: ”For frihed, lighed og sjov”.

De skriver også på deres hjemmeside, at alle stemmer er velkomne, samt at alle meninger skal høres og respekteres.

To unge sydslesvigere
Line Kopf og Christopher Andresen er to unge sydslesvigere, som tilhører det danske mindretal i Sydslesvig.

Den ene er lige startet i 1.g, mens den anden blev student i år. De kommer begge to fra Duborg Skolen.

Hvordan føles det at være en del af den danske minoritet?

Christopher: ”Det føles meget godt. Vi er bevidste om, hvad vi er, hvem vi er og hvilket ansvar der følger. Vi skal altid forklare, hvorfor vi lever i et mindretal, fordi der er mange, der ikke kan forstår det. Selvfølgelig kan det også være bøvlet en gang i mellem, fordi folk i Tyskland ikke forstår, hvorfor vi ikke bor i Danmark, hvis vi føler os dansk, og samtidig forstår danskere ikke, hvorfor bor i Tyskland , hvis vi føler os dansk. Så jeg vil ikke undvære det, men man skal være bevidst om, at der er nogle udfordringer og forpligtelser.”

Linea: ”Jeg vil sige at det er en unik følelse, at jeg har lidt mere i min bagage end mine andre venner har, begrund af min danske baggrund.”

Har I nogle planer om at flytte til Danmark en dag?

Christopher: ” I første omgang studerer jeg i Tyskland. Ikke fordi jeg hellere vil bo i Tyskland, men fordi jeg læser jura, som i Tyskland er på et højere niveau, og fordi jeg engagerer mig i mindretallets parti og derfor vil blive i grænselandet. Men jeg kan i hvert fald tænke mig at bo i Danmark en dag.”

Linea: ”Nej, det har jeg ikke. Men jeg kunne måske godt forestille mig at flytte til Danmark for at læse.”

Kender I andre jævnaldrende unge, som har planer om at flytte til Danmark?

Christopher: ” Ja, det kender jeg. Nok de fleste vil gerne studere i Danmark, og mange dem vil også flytte dertil.”

Linea: ”Jo, det har jeg. Jeg har flere venner, som også har danske forældre, som tidligere har boet i Danmark. Mange af dem kunne forestille sig at flytte til Danmark”.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s